Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Węgierska zupa gulaszowa

Składniki: 60-70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny, 3 l bulionu warzywnego, 3 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 5-6 średniej wielkości ziemniaków, mały strączek ostrej czerwonej papryczki, duża czerwona słodka papryka, duża żółta słodka papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, kilka kropel przyprawy maggi, sól, pieprz, olej, 2 łyżki mąki, natka pietruszki do dekoracji.

Tylko 1 zł za porcję. Przygotowanie 80 min • Porcja 110 kcal • Przepis na 10 porcji.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Mięso kroję w kosteczkę. Oprószam przyprawami, podsmażam na rozgrzanym oleju i przekładam do rondla.

Reklama

2. Podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaję je do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewam bulionem i zagotowuję. Duszę na małym ogniu 45-50 min.

3. Obie słodkie papryki oczyszczam, kroję w kostkę i krótko podsmażam. Wrzucamdo zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodaję koncentrat i przyprawy.

Robię zasmażkę: 2 łyżki mąki podsmażam na 4 łyżkach oleju. Mieszam z zupą. Dekoruję natką.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:przepis | zupa

Zobacz również

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag brokułów, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1 litr bulionu warzywnego (z kostki), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 150 ml śmietany kremówki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.