Reklama
  • Środa, 9 marca 2016 (13:05)

    Tradycyjny rosół

●pół kurczaka ●400 g wołowiny z kością ●4 marchewki ●2 pietruszki ●por ●duża cebula ●opcjonalnie – po ćwiartce kapusty włoskiej i selera ●sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnach; do podania: ●makaron; do dekoracji: ●natka pietruszki

1. Mięso umyj, włóż w całości do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj, po czym starannie odszumuj. Zmniejsz ogień.

Reklama

2. Warzywa oczyść i umyj, jeśli trzeba, obierz. Pokrój na duże kawałki. Por i cebulę przekrój na pół. Cebulę opiecz od przekrojonej strony nad gazem (przypieczona nada zupie kolor).

3. Warzywa dołóż do garnka wraz z przyprawami w ziarnach (kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu lub innymi).

4. Gotuj kilka godzin na maleńkim ogniu (by rosół był klarowny i smaczny), w połowie posól. Podaj z makaronem i natką.

Świat kobiety
Więcej na temat:rosół

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg pieczarek • duża cebula • ok. 1,5 litra wywaru rosołu • pół szklanki śmietanki kremówki 30% • garść posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki masła • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.