Reklama
  • Środa, 2 marca (14:00)

    Tradycyjny rassolnik

Składniki na 6-8 porcji: 60 dag mięsa wołowego z kością, 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej, 30 dag ogórków kiszonych, 20 dag ziemniaków, 1 cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 l zalewy solnej z ogórków, kilka ziarenek czarnego pieprzu, 3 listki laurowe, olej rzepakowy.

1. Mięso umyj, zalej małą ilością zimnej wody. Wrzuć przyprawy (bez soli!) i gotuj pod pokrywką około godziny, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Składniki wrzuć do wywaru z mięsem, gotuj, aż będą prawie miękkie, dolej zalewę solną.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj. Marchewki i pietruszki obierz, pokrój na małe kawałeczki, podobnie ogórki. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż, aż wyparuje z nich cały sok. Jarzynkę dodaj do gotującego się bulionu. Przykryj i gotuj na małym ogniu kolejne 20-30 minut.

3. Wyjmij mięso, pokrój na małe kawałeczki. Rozłóż do miseczek i zalej gorącym rosołem. Do każdej miseczki możesz ewentualnie dodać po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany i posypać posiekaną zieleniną – koperkiem lub natką pietruszki. Zupa znakomicie smakuje z kromką razowego chleba.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwiny, 1 pęczek rzodkiewek, ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczy piorku, 1 ogórek-wąż, 3 ogórki mało solne, 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.