Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2014 (14:05)

    Tradycyjna zupa z botwiny ze śmietaną

Składniki: pęczek botwiny, burak czerwony, kostka rosołowa, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka cukru, sok z połowy cytryny, śmietana 12 proc., natka pietruszki, pęczek koperku

Przygotowanie: Od pęczka botwiny odetnij łodygi z liśćmi i bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie posiekaj na małe kawałki. Buraczki botwinki dokładnie oczyść, umyj i pokrój w kosteczkę.

Reklama

Buraka czerwonego obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Do dużego garnka wlej około 2 litry wody, wrzuć kostkę rosołową, pokrojony burak i całą botwinę. Gotuj około 15 minut. Dodaj obrany i posiekany czosnek oraz sok z cytryny.

Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gdy zupa się już zagotuje (warzywa będą miękkie) zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ponownie zupę doprowadź do wrzenia, gotową rozlej do talerzy. Koperek umyj i posiekaj, z natki poodrywaj listki i oprósz każdą porcję. Gotową zupę możesz serwować z cząstkami gotowanego jajka lub pokrojonymi w kostkę, gotowanymi ziemniakami. Udekoruj kleksami śmietany.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • • 800 g bobu • 3–4 ziemniaki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • ok. 50 g sera gorgonzola • 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry • olej rzepakowy do smażenia • warzywa na wywar (marchew, por,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.