Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Tradycyjna szczawiowa z jajkiem

Składniki: 2 łyżki masła, 1 słoiczek szczawiu, 2 łyżki mąki, 5 szklanek bulionu z warzyw (np. z kostki), 4 duże ziemniaki, 4 łyżki śmietany 22 proc., 4 jajka, cukier 3sól, pieprz, koperek

Czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 1,20 zł.

Reklama

1. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Włóż szczaw ze słoiczka. Duś na wolnym ogniu kilka minut. Mąkę starannie rozprowadź w kilku łyżkach letniego bulionu. Dodaj do szczawiu. Mieszając, wlewaj pozostały bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min, aż zupa zgęstnieje.

2. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Włóż do osobnego garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź.

3. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Obierz, przekrój na połówki. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zapraw śmietaną (jeśli chcesz, możesz też śmietanę postawić na stół osobno). Podawaj z ziemniakami i jajkami. Ozdób koperkiem.

Sposób babuni

Zupę szczawiową trzeba podawać z jajkiem i śmietaną. Zawarty w nabiale wapń neutralizuje działanie kwasu szczawiowego, który w dużych ilościach może szkodzić.

Świat kobiety
Więcej na temat:z | zupa | jaja

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg jabłek, pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. kremówki 30 proc. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.