Reklama
  • Poniedziałek, 2 września 2013 (11:05)

    Tajska ostra zupa

Składniki: 2 piersi z kurczaka ●20 krewetek ●1 l bulionu ●2 puszki mleka kokos. ●4 dymki ●2 chili ●imbir ●2 pomidory ●sok limonki i z 1/2 cytryny ●olej sezamowy ●grzyby mun ●2-3 łyżki sosu rybnego ●1/2 op. makaronu ryżowego ●pieprz, sól ●limonka do dekoracji

Przygotowanie: Grzyby mun zalej wrzątkiem na 15 min, po czym oczyść (odetnij nóżki) i pokrój na paseczki. Gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź.

Reklama

Krewetki przepłucz wrzątkiem, zalej sokiem z cytryny i odstaw. Makaron ryżowy zalej na 5 min wrzątkiem.

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, usmaż na oleju, posól i oprósz pieprzem. Posiekaj dymki.

Chili przekrój, usuń pestki, posiekaj. Kawałek imbiru obierz, pokrój, przeciśnij przez praskę do czosnku. W garnku na oleju podsmaż dymki, chili i imbir, aż się zeszklą. Zalej bulionem.

Dodaj mleczko kokosowe i grzyby, chwilę gotuj. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry, makaron i kurczaka. Dodaj sok z limonki, gotuj. Pod koniec dodaj krewetki. Dopraw sosem rybnym, podaj z plastrami limonki i szczypiorkiem.

Świat kobiety
Więcej na temat:grzyby | chili | Piersi | zupa | grzyby mun

Zobacz również

  • • 800 g bobu • 3–4 ziemniaki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • ok. 50 g sera gorgonzola • 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry • olej rzepakowy do smażenia • warzywa na wywar (marchew, por,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.