-
Poniedziałek, 2 września 2013 (11:05)
Tajska ostra zupa
Składniki: 2 piersi z kurczaka ●20 krewetek ●1 l bulionu ●2 puszki mleka kokos. ●4 dymki ●2 chili ●imbir ●2 pomidory ●sok limonki i z 1/2 cytryny ●olej sezamowy ●grzyby mun ●2-3 łyżki sosu rybnego ●1/2 op. makaronu ryżowego ●pieprz, sól ●limonka do dekoracji
Przygotowanie: Grzyby mun zalej wrzątkiem na 15 min, po czym oczyść (odetnij nóżki) i pokrój na paseczki. Gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź.
Krewetki przepłucz wrzątkiem, zalej sokiem z cytryny i odstaw. Makaron ryżowy zalej na 5 min wrzątkiem.
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, usmaż na oleju, posól i oprósz pieprzem. Posiekaj dymki.
Chili przekrój, usuń pestki, posiekaj. Kawałek imbiru obierz, pokrój, przeciśnij przez praskę do czosnku. W garnku na oleju podsmaż dymki, chili i imbir, aż się zeszklą. Zalej bulionem.
Dodaj mleczko kokosowe i grzyby, chwilę gotuj. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry, makaron i kurczaka. Dodaj sok z limonki, gotuj. Pod koniec dodaj krewetki. Dopraw sosem rybnym, podaj z plastrami limonki i szczypiorkiem.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego pora (zielona część), kostka bulionowa drobiowa, 30 dag zielonych ogórków, śmietana, kilka gałązek koperku, sól, pieprz, cukier. więcej
Twój komentarz może być pierwszy