Reklama
  • Środa, 19 kwietnia 2017 (11:00)

    Tajemnice pysznego domowego bulionu

Esencjonalny, aromatyczny bulion to podstawa udanego risotto i kaszotto. Oto wskazówki, które ułatwią przygotowanie bulionu idealnego!

Reklama

Nie żałuj warzyw! Na 2 litry wody wykorzystaj 3 marchewki, 2 pietruszki, cały średni seler i duży por (też zieloną część). Nie zapomnij o cebuli (nieobranej i opalonej) oraz kilku suszonych grzybkach.

Bulion mięsny ugotuj na drobiowej porcji rosołowej oraz kawałku wołowiny z kością (np. antrykocie).

Zamiast dodawać przyprawę typu maggi, wykorzystaj lubczyk. Ma taki sam smak... i jest bardzo zdrowy!

Bulion musi mieć czas. Gotuj go na bardzo małym ogniu 5 godz. Co jakiś czas dolej filiżankę zimnej wody.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, 4 łyżki oleju, po 1 marchewce i pietruszce, pół szklanki śmietany 18 proc., 3-4 łyżki chrzanu, 20 dag szynki, 2 liście laurowe, cukier,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.