Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:06)

    Szybka pomidorowa

Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (paski), 1 kostka bulionowa, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki mleka, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, zioła

1. Do garnka wlej 2 litry wody. Wrzuć mrożoną włoszczyznę. Dodaj 1-2 liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia. Wrzuć kostkę bulionową (mięsną lub warzywną). Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.

2. Pomidory rozdrobnij, wrzuć do gotującego się wywaru wraz z zalewą z puszki. Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj razem jeszcze kilka minut. Po tym czasie usuń z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie.

Reklama

3. Do gorącej zupy wlej mleko (jeśli chcesz, by zupa była bardziej zawiesista, zamiast mleka użyj gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z łyżką mąki), rozprowadź.

4. Całość zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw zupę na palniku. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do gotowej zupy, wymieszaj. Pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

5. Gotową zupę rozlej do talerzy lub miseczek. Dekoruj listkami świeżych ziół (np. bazylii). Podawaj, według uznania, z makaronem, ryżem lub grzankami z pszennego pieczywa. Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z klasycznych dodatków i wrzucić do każdej porcji zupy po kilka kulek minimozzarelli.

Świat kobiety
Więcej na temat:szybka | szybki

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 80 dag zielonego ogórka, 2 duże dojrzałe awokado, 800 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 8 suszonych pomidorów z oleju, 8 dag sera... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.