Reklama
  • Środa, 10 czerwca 2015 (11:05)

    Szpinakowa zupa krem ze śmietaną

Składniki dla 4 osób: • mały seler • cebula • korzeń i natka pietruszki • 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku • łyżeczka oleju rzepakowego • łyżeczka masła • listek laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • sól • pieprz • łyżka śmietany.

Reklama

1. Seler, pietruszkę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Do garnka wlej olej, dodaj masło, rozgrzej tłuszcz, wrzuć warzywa i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zalej dwoma szklankami wody, dodaj listek, ziele, gałkę, sól i pieprz.

Gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyjmij listek laurowy i ziarenka ziela.

2. Szpinak umyj, osącz na sitku. Dodaj do zupy, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Zupę zmiksuj, podawaj ze śmietaną lub grzankami.

CZAS: około 30 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:zupa krem | zupa-krem | zupa | krem

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.