Reklama
  • Środa, 10 czerwca 2015 (11:05)

    Szpinakowa zupa krem ze śmietaną

Składniki dla 4 osób: • mały seler • cebula • korzeń i natka pietruszki • 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku • łyżeczka oleju rzepakowego • łyżeczka masła • listek laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • sól • pieprz • łyżka śmietany.

Reklama

1. Seler, pietruszkę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Do garnka wlej olej, dodaj masło, rozgrzej tłuszcz, wrzuć warzywa i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zalej dwoma szklankami wody, dodaj listek, ziele, gałkę, sól i pieprz.

Gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyjmij listek laurowy i ziarenka ziela.

2. Szpinak umyj, osącz na sitku. Dodaj do zupy, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Zupę zmiksuj, podawaj ze śmietaną lub grzankami.

CZAS: około 30 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:As | zupa krem | zupa-krem | zupa | krem

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag dyni piżmowej, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki świeżo startego imbiru, oliwa, imbir w prosz ku, natka, pieprz, 1/3 szkl. soku z pomarańczy, 4 szkl. bulionu, 80 ml kremówki, sól, grzanki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.