Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Słodki kapuśniak na wołowinie

Składniki: 1/2 małej główki kapusty, 1 pęczek włoszczyzny , 30 dag wołowiny, 3 łyżki masła, 1 cebula, 1,5 l bulionu, 3 ziemniaki, 1 liść laurowy, 1 łyżka mąki, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, cukier, ocet

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 270 kcal, cena 2,50 zł.

Reklama

1. Kapustę opłucz, pozbaw wierzchnich liści, a następnie drobno poszatkuj. Obierz i umyj włoszczyznę. Pokrój na nieduże kawałki, na przykład w plasterki.

2. Wołowinę opłucz starannie, osusz, pokrój w dużą kostkę. Obraną cebulę drobno poszatkuj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć wołowinę, krótko przesmaż. Dodaj poszatkowaną włoszczyznę.

3. Do włoszczyzny z mięsem dodaj kapustę. Chwilę smaż razem, potem wlej bulion, dodaj liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 40 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj jeszcze 20 minut.

4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zasyp łyżką mąki, przygotuj rumianą zasmażkę. Dodaj do zupy, wymieszaj. Całość do- praw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

Do zup, gotowania oraz duszenia używaj antrykotu lub pręgi wołowej. Udziec piecz lub smaż. Łopatkę przeznacz do zmielenia lub na gulasz. Na steki kupuj rostbef wołowy lub polędwicę.

Dobra rada. Smak zupy zmienisz, zaprawiając ją odrobiną koncentratu pomidorowego.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.