Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Rybna zupa z ziemniakami

Składniki: 40 dag ryby morskiej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 1 pietruszce i marchewce, 2 ziemniaki, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, olej, chili, sól, pieprz

1. Ryby umyj, wyfiletuj i pokrój w kostkę. Pozostałości z filetowania zalej 1,5 l wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj ok. 45 min.

2. Cebulę obierz, pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj oczyszczoną pietruszkę i marchewkę. Pokrój w grubsze plasterki obrane ziemniaki.

Reklama

3. W osobnym garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, a po chwili marchew oraz pietruszkę, duś 5 min, zalej ugotowanym i przecedzonym wywarem.

4. Dodaj ziemniaki, gotuj ok. 15 min. Wrzuć filety i posiekane pomidory, gotuj jeszcze 10 min. Na koniec zupę dopraw koncentratem, solą, chili oraz pieprzem.

6 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 220 kcal, cena 1,80 zł.

Jeśli obawiasz się, że mimo odcedzenia wywar przygotowany na pozostałościach po filetowaniu (łbach, ogonach, czy kręgosłupach) będzie miał ości, wyłóż sito podwójnie złożoną gazą. Możesz też od razu zawinąć fragmenty ryb (lub całe tuszki) w gazę i tak gotować bulion.

Dobra rada . Zupę możesz także ugotować bez pomidorów i zaprawić śmietaną.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Esencjonalny, aromatyczny bulion to podstawa udanego risotto i kaszotto. Oto wskazówki, które ułatwią przygotowanie bulionu idealnego! Nie żałuj warzyw! Na 2 litry wody wykorzystaj 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.