Reklama
  • Środa, 6 marca 2013 (09:35)

    Różowy krem z kapusty

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Zakliczyna nad Dunajcem

Reklama

Składniki: (4 porcje): 1/2 główki czerwonej kapusty, 1 czerwona cebula, 2 buraczki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 1 jabłko, 300 ml bulionu warzywnego, 1/3 szklanki pełnego mleka, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Buraki obierz, zalej około 300 ml wody i gotuj ok. 15-20 minut. l Cebulę obierz i razem z czosnkiem drobno posiekaj. Oliwę podgrzej w garnku i podsmaż cebulę z czosnkiem.

Kapustę poszatkuj, dodaj do garnka i podsmażaj jeszcze ok. 5 minut. Obrane jabłko i ziemniaki pokrój w kostkę. Wodę z buraczków odcedź do miseczki i zakwaś sokiem z cytryny. Buraczki razem z ziemniakami i jabłkiem dodaj do garnka z kapustą i cebulą.

Zalej bulionem tak, by przyk rył warzywa. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Zmiksuj zupę i rozrzedź ją wodą, w której gotowały się buraki. Zagotuj i dodaj mleko. Udekoruj śmietaną.

Czas przygotowania: 45 minut 375 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:przepis | buraki | krem | cebula

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.