-
Czwartek, 23 stycznia 2014 (15:05)
Rozgrzewająca zupa włoska
Składniki: 200 g zielonej soczewicy , cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 2 liście laurowe, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 2 ziemniaki, sól, szczypta mielonej ostrej papryki.
1. Soczewicę namocz na 30 minut. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj przecier pomidorowy i odcedzoną soczewicę, wymieszaj.
3. Dorzuć do garnka liście laurowe i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 40 minut.
4. W połowie gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw do smaku solą i papryką.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy