Reklama
  • Poniedziałek, 20 kwietnia 2015 (13:00)

    Rosół z serem i grzanką

Składniki dla 8 osób: włoszczyzna • nieduża kura • cebula • 2 cm korzenia imbiru • 2 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • pieprz cayenne • świeży rozmaryn • 10 dag makaronu • 15 dag sera gouda • bagietka• sól • pieprz

Reklama

1. Włoszczyznę, kurę, przyprawy, cebulę z łupiną, włóż do garnka. Gotuj godzinę, zdejmując szumowiny.

2. Ugotuj makaron. Bagietkę pokrój w plastry, posyp połową startego sera, piecz 15 minut. Makaron wyłóż do miseczek, zalej gorącą zupą, posyp żółtym serem i ułóż na środku grzankę, udekoruj rozmarynem.

Czas: około 1,5 godziny

Wypróbuj

Najlepszymi serami do zup są sery ementaler i gruyère. Świetnie się roztapiają i mają wyrazisty smak. Ale oryginalne są bardzo drogie. Równie doskonałe są sery pleśniowe z porostem niebieskiej lub białej pleśni. Warto też robić zupę z miękkim serem żółtym lub topionym.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:z | rosół | sery

Zobacz również

  • Składniki: po 2 duże selery i ziemniaki, cebula, 3/4 l rosołu, 2 ząbki czosnku, 1/2 szkl. śmietany 30 proc., sól, 5 dag sera z niebieską pleśnią, 1/2 chili, oliwa, 6 listków rukoli, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.