Reklama
  • Piątek, 13 marca 2015 (14:00)

    Rosół z makaronem ryżowym

Składniki na 4 porcje: 1 duże udko kurczaka, 1 łyżeczka bulionu w proszku (ew. przyprawy do zupy typu wegeta), 40 dag mrożonego szpinaku (całe liście), kawałek korzenia imbiru wielkości włoskiego orzecha, kilka grzy bków shiitake albo mrożonych borowików, 25 dag makaronu ryżowego, sól, pieprz.

1 Szpinak rozmroź, osącz na sitku. Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej 1 i 1/2 litra zimnej wody. Zagotuj, zanim bulion zawrze, usuń pianę z powierzchni wywaru. Dodaj bulion w proszku i gotuj jeszcze 20 mint. Rozmrożone listki szpinaku potnij na kawałeczki.

Grzybki shiitake pokrój na połówki. Jeśli używasz mrożonych borowików, wcześniej ugotuj je w lekko posolonej wodzie albo podsmaż na maśle. Imbir obierz, drobniutko posiekaj albo zeskrob łyżeczką do herbaty.

Reklama

2 Udko wyjmij z wywaru, oddziel mięso od kości i skóry, pokrój na kawałeczki. Do bulionu wrzuć grzybki, imbir oraz szpinak. Gotuj jeszcze ok. 5 minut Dodaj makaron ryżowy i gotuj razem kolejne 5 minut. Włóż kawałki kurczaka. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Rosół z makaronem | szpinak | szpinak | z | rosół | makaron

Zobacz również

  • • 800 g bobu • 3–4 ziemniaki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • ok. 50 g sera gorgonzola • 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry • olej rzepakowy do smażenia • warzywa na wywar (marchew, por,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.