Reklama
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)

    Rosół z makaronem

Składniki: 1 kg wołowiny (rostbef, pręga, krzyżówka), tuszka kurczaka, 2 marchewki, pietruszka, pęczek natki, cebula, kawałek pora, 2 łodygi selera naciowego, ćwiartka włoskiej kapusty, papryczka czuszka, 2 ząbki czosnku, kilka listków lubczyku, sól, pieprz. Makaron: pół kg mąki, 4 jajka.

Cebulę obierz, opal nad ogniem. Marchewki i pietruszkę oczyść, pokrój. Por i łodygi selera umyj, kapustę oczyść, pokrój.

Reklama

Wołowinę i kurczaka umyj, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj. Zdejmij szumowiny. Dodaj cebulę, pokrojone warzywa, czuszkę, czosnek i lubczyk. Gotuj na małym ogniu ok. 2 godz. Przypraw, posyp posiekaną natką.

Makaron: mąkę wyrób z jajkami i wodą (ciasto powinno być dość twarde). Rozwałkuj na cienkie placki, przykryj ściereczką, pozostaw do obeschnięcia. Placki pokrój w paski szerokości 4 cm, pokrój na cienkie nitki.

Makaron wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj ok. 5 min, zamieszaj. Makaron odcedź, przelej zimną wodą. Podawaj do rosołu.

Czas przygotowania: 130 min.

Ilość porcji: 12. Cena za porcję: 3,50 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:makaron | z | rosół | makarony | cebula

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 kolby kukurydzy, 1 duża czerwona papryka, 20 dag selera naciowego, 10 dag kabanosów, 5 dag sera feta, 1 litr bulionu warzywnego, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.