Reklama
  • Wtorek, 14 lipca 2015 (13:05)

    Rosół z makaronem

Składniki na 6 porcji: 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 porcja rosołowa z kurczaka lub pół kurczaka, 4–5 łyżek zielonego groszku z puszki, 4–5 łyżek kukurydzy konserwowej, 20 dag makaronu grube wstążki, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól.

Do garnka włóż kurczaka lub porcję rosołową. Zalej zimną wodą. Zagotuj, zbierając łyżką cedzakową pianę, która powstanie na powierzchni wywaru.

Reklama

Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa dodaj do mięsa razem z listkami laurowymi oraz ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Rosół gotuj na małym płomieniu około godziny. Wywar powinien zaledwie „mrugać”.

W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron, ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Rosół posól do smaku pod koniec gotowania. Przecedź go przez sitko.

Marchewki z wywaru pokrój w grubą kostkę. Ponownie włóż do rosołu. Dodaj groszek oraz kukurydzę. Makaron odcedź, osącz, rozłóż na talerzach. Zalej gorącą zupą i od razu podawaj.

Naj
Więcej na temat:Rosół z makaronem | z | rosół | makaron

Zobacz również

  • Składniki: ● 2 l bulionu mięsnego ● 2 marchewki ● pietruszka ● 1/4 selera ● 2 ziemniaki ● 1/2 kg młodej kapusty ● cebula ● łyżka masła ● łyżka mąki ● łyżka octu winnego ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.