Reklama
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Rosół z groszkiem

Składniki na 5-6 porcji: 1 średni kurczak, 2 cebule, 4 marche wki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora, ¼ kapusty włoskiej, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, 1 i ½ szklanki zielonego mrożonego groszku, 40 dag makaronu, np. kolanka, ½ pęczka natki pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, umyj. Marchewki pokrój w grube talarki. Z pora oraz kapusty włoskiej usuń wierzchnie liście, starannie opłucz. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, podziel na porcje. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą.

Reklama

2. Kurczaka włóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 litry). Gotuj na małym ogniu ok. 60 min zbierając pojawiające się szumowiny. Mięso wyjmij i podziel na niezbyt duże kawałki. Cebule obierz z łupin, przekrój na pół. Opal nad ogniem, włóż do gorącego wywaru.

Dodaj marchewki, pietrusz ki, seler, por, kapustę włoską, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Gotuj na średnim ogniu 30-40 minut.

3. Wywar przecedź przez sitko. Dodaj do niego marchewki, mięso i mrożony groszek. Gotuj ok. 10 min. Na koniec dodaj makaron, podgrzewaj ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Przygotowanie: 120 minut. Porcja: 430 kilokalorii

Do rosołu dodaj szczyptę kurkumy – będzie miał piękny, złoty kolor.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.