Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Pożywna zupa kalafiorowa

Składniki: 1 mały kalafior, 2 marchewki, 1/2 puszki kukurydzy, masło, 15 dag mrożonej fasolki szparagowej, 2 pomidory, 30 dag mięsa mielonego, olej, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz, 1,5 łyżki mąki, 1/2 szkl. śmietany, koncentrat

1. Kalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, miąższ pokrój na kawałki. Fasolkę lekko rozmroź.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki masła. Wrzuć kalafior, marchew, kukurydzę, pomidory i fasolkę. Przesmaż, mieszając. Zalej 1,5 l wrzącej wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut.

Reklama

3. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko i łyżkę bułki tartej. Wyrób masę, dopraw ją solą oraz pieprzem. Uformuj małe pulpety. Przesmaż je na łyżce oleju, a potem wrzuć do zupy. Gotuj razem na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

4. Mąkę rozprowadź w śmietanie, połącz z łyżeczką koncentratu pomidorowego i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Gotową zupę zdejmij z ognia. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z chlebem.

6 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 zł.

Bułkę tartą w pulpecikach oraz mielonych kotletach z powodzeniem możesz zastąpić kaszą manną. Ciekawym dodatkiem do mięsnych kulek będzie także starta na tarce surowa marchewka.

Dobra rada . Świeży kalafior z powodzeniem możesz zastąpić mrożonką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży por lub 2 mniejsze, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu warzywnego, 2-3 kromki pieczywa tostowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.