Reklama
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Pomidorowa zupa gyros

Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mięsa wieprzowego, np. szynki (mogą być też piersi z kurczaka), 2 du że cebule, 2 łyżki przyprawy Gyros, 1-2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 80 dag krojonych pomidorów w puszce, 600 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki oleju, np. rzepakowego, 1 łyżeczka suszonego oregano, ocet balsamiczny, cukier, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz z łupin, pokrój w talarki. Do miski włóż mięso, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Polej olejem, posyp przyprawą gyros i dokładnie wymieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

2. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Do garnka wlej bulion, podgrzej. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz suszone oregano. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć mięso z cebulą. Mieszając smaż 5-6 min, aż mięso się zrumieni. Przełóż do miseczki.

3. Na patelni przesmaż pokrojone pieczarki. Do bulionu z pomidorami dodaj pieczarki oraz przesmażone mięso, podgrzewaj ok. 10 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku cukrem, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 390 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Esencjonalny, aromatyczny bulion to podstawa udanego risotto i kaszotto. Oto wskazówki, które ułatwią przygotowanie bulionu idealnego! Nie żałuj warzyw! Na 2 litry wody wykorzystaj 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.