Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Pomidorowa z serem

Składniki na 6 porcji: 30 dag łopatki lub szynki wieprzowej, 2 liście laurowe, ziele angielskie, 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 1 puszka pomidorów w za lewie, cukier, 1/2 szklanki śmietany 22 proc., sól, 10 dag żółtego sera, pieprz, tymianek.

1. Mięso opłucz, zalej 1,5 litra wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz ewentualną tworzącą się szumowinę, dodaj liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego.

2. Włoszczyznę oczyść, opłucz, marchewki i por pokrój na kawałki. Pietruszkę oraz seler pozostaw w całości. Wrzuć warzywa do wywaru. Gotuj około 60 minut.

Reklama

3. Pomidory zmiksuj wraz z zalewą, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, lekko przestudź, pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy.

4. Zupę zagęść śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ser żółty zetrzyj na tarce. Pomidorową rozlej do talerzy, posyp startym serem, ozdób tymiankiem.

Czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł

Dodatki, które odmienią smak klasycznej zupy pomidorowej i sprawią, że odkryjesz ją na nowo to: grzanki serowo-czosnkowe, roladki z ciasta naleśnikowego, paluchy lub ślimaczki z ciasta francuskiego, zrumienione pestki dyni lub słonecznika, ser mozzarella (najlepiej w małych kuleczkach), świeża bazylia, rozmaryn, oregano i natka.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: po 1 strąku zielonej i żółtej papryki, 1 ziemniak, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 strąki czerwonej papryki, 2 marchewki, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 l bulionu, 15... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.