Reklama
  • Czwartek, 24 kwietnia 2014 (14:05)

    Polewka z maślanki

Składniki: 2 szklanki maślanki, 4 płaskie łyżki mąki, 6 szklanek wody, szklanka śmietany 30 proc., 4 ząbki czosnku, sól, 7 jajek, cebula lub kawałek wędzonego boczku do okraszenia, olej.

1. Zagotuj w garnku wodę.Zmiksuj maślankę, śmietanę oraz mąkę. Mieszankę wlej na gotującą wodę, wymieszaj i zagotuj zupę.

Reklama

2. Przypraw ją czosnkiem, oraz solą. Boczek lub cebulę drobniutko pokrój i zrumień na oleju. Jajka ugotuj na twardo, obierz.

3. Rozłóż jajka do talerzy, polej gorącą zupą. Każdą porcję polej łyżką omasty. Podaj z ziemniakami. Można ją ugotować także ze zsiadłego mleka.

Porcje 7. Przygotowanie 35 min. Cena 1,30 zł. Kalorie 228 kcal.

Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa

Bella Relaks
Więcej na temat:przepis | z

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 0,8 kg młodej marchewki ● 2 l bulionu warzywnego ● 2 średniej wielkości cebule ● 200 g wędzonego schabu lub boczku ● pół papryczki chili ● 200 g czerwonej soczewicy ● por ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.