Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Polewka rybna - w 50 minut

Zdjęcie

Polewka rybna /Smacznego
Polewka rybna
/Smacznego

Składniki na 8 porcji:

- 1,5 kg ryb (okonie, karasie, płotki),
- sok i skórka otarta z cytryny,
- 1-2 liście laurowe,
- po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
- duża cebula,
- goździki,
- szklanka kwaśnej śmietany,
- żółtko,
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Sprawione ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Na łbach i ogonach ugotować wywar (6 szklanek wody) z dodatkiem cebuli, korzeni, soku i skórki z cytryny. Do gorącego wywaru włożyć ryby, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na małym ogniu około 10 minut.

Ryby wyjąć, wywar przecedzić. Z przestudzonych ryb usunąć ości. Połowę ryb zmiksować z wywarem, resztę pokroić w kostkę. Śmietanę zmiksować z żółtkiem. Zmiksowany wywar zagotować, zmniejszyć płomień, wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać, nie zagotowując, dodać pokrojone ryby.

Podawać z grzankami z czarnego chleba.

Czas przygotowania: 50 minut.

1 porcja: 117 kcal.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag ryby morskiej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 1 pietruszce i marchewce, 2 ziemniaki, 2 pomidory, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, olej, mielona słodka papryka, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.