Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Polewka na kefirze

Składniki na 6 porcji: 4 skrzydełka z kurczaka, 20 dag szpondru lub surowej białej kiełbasy, 1/2 l kefiru, 1 włoszczyzna, 3 ziemniaki, 1/2 szkl. zielonego mrożonego groszku. 1 mały kwaszony ogórek, 4 łyżki mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek koperku, 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz ziołowy

Reklama

1. Mięso umyj i włóż do 1 litra zimnej wody. Gotuj z listkami laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, pokrój. Czosnek obierz, ogórek drobno potnij. Z gotującego się wywaru zdejmij szumowiny, dodaj pokrojone warzywa, mrożony groszek, ogórek i czosnek. Dopraw solą.

2. Koperek umyj i osusz. Odłóż kilka gałązek do dekoracji. Resztę zwiąż i włóż do zupy. Kefir wymieszaj z mąką, odstaw na kilka minut. Dolej do niego kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj i wlej do zupy.

3. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmij pęczek koperku. Pokrój mięso z zupy na małe kawałki i znów włóż do wywaru. Dopraw pieprzem, posyp koperkiem.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 1/2 dużego brokuła, 4 łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 jajka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyżka posiekanej natki, masło klarowane, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.