Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Pikantny krem warzywny

Składniki: po 2 marchewki i ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, 50 dag mrożonej dyni, 1 łyżeczka curry, cukier, 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego, chili, kolendra, sól, pieprz.

Reklama

1. Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Oczyszczoną marchew pokrój w plasterki. Obierz i drobno poszatkuj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub oczyść z osłonki i bardzo drobno posiekaj.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę smaż, dodaj pokrojoną marchewkę, kostki mrożonej dyni oraz ziemniaki. Wymieszaj, smaż 2-3 min.

3. Przesmażone warzywa posyp curry, wymieszaj. Zalej gorącym rosołem lub bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut). Zdejmij garnek z ognia.

4. Gotową zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Strąk chili opłucz, przekrój i pozbaw pestek. Posiekaj w krążki. Dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do misek lub talerzy. Przed podaniem ozdób kolendrą.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół pęczka białych szparagów • pierś kurczaka • marchewka • pietruszka • 2 gałązki natki pietruszki • pół szklanki śmietany 18% • płaska łyżka mąki • sól • pieprz •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.