Reklama
  • Środa, 23 października 2013 (08:05)

    Pikantny kapuśniak z chili

Składniki na 4 porcje: 1/2 małej główki białej kapusty, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1–2 czerwone papryczki chili, 1 cebula, 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 łyżka oleju, sól, mielony czarny pieprz, kilka listków natki pietruszki do dekoracji. Przygotowanie: 30 min; Cena porcji: ok. 1,50 zł; Porcja: 80 kcal.

1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście pokrój na kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Papryczki chili natnij wzdłuż. Czubkiem noża usuń pestki. Strączek opłucz, osusz, potnij w cienkie plasterki. Cebulę obierz, posiekaj.

Reklama

2. W garnku mocno rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając, umaż ją na szklisto. Dołóż pokrojone wcześniej papryki (bez chili). Smaż dalej. Po kilku minutach dodaj kapustę. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Warzywa zalej bulionem. Zupę doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut.

3. W połowie czasu gotowania dodaj do zupy papryczki chili. Pod koniec kapuśniak przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z kromką wiejskiego chleba. Zupa będzie jeszcze pożywniejsza, gdy przyrządzisz ją z dodatkiem ziemniaków. Obierz 2–3 większe sztuki. Pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy w połowie czasu gotowania.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 3 kg pomidorów • 3 marchewki • 2 korzenie pietruszki • sól • pieprz • cukier • oliwa z oliwek • śmietanka kremówka 30% • świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.