Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2015 (12:00)

    Pikantna pomidorowa

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, 1 korpus kurczaka, 20 dag łaty wołowej, po 1 łyżce mąki i masła, śmietana, 4 łyżki koncentratu pomidor., sól, pieprz, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 op. makaronu nitki, natka.

8 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 220 kcal, cena 2 zł

Reklama

1 Włoszczyznę (bez kapusty) oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Umyj korpus kurczaka oraz wołowinę (zamiast łaty możesz użyć pręgi). Mięso włóż do garnka, dodaj marchew, pietruszkę, seler i por. Zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. godzinę.

2 Na patelni rozgrzej masło. Do kubka wlej odrobinę zimnej wody. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj starannie. Połączone składniki wlej na patelnię z rozgrzanym masłem i chwilę podgrzewaj, cały czas mieszając.

3 Do garnka z gotującym się mięsem i warzywami wlej gorący koncentrat pomidorowy z patelni. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

4 W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron. Odcedź. Gotową zupę podawaj z gorącym makaronem. Każdą porcję skrop octem balsamicznym. Dekoruj śmietaną i siekaną natką.

Świat kobiety
Więcej na temat:pikantne

Zobacz również

  • Składniki: kawałek oczyszczonego dorsza bez skóry i ości, 2 marchewki, papryka, kawałek białej części pora, łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, sól, pieprz, słodka i pikantna papryka w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.