Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Pikantna chrzanowa

Składniki: 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, 4 łyżki oleju, po 1 marchewce i pietruszce, pół szklanki śmietany 18 proc., 3-4 łyżki chrzanu, 20 dag szynki, 2 liście laurowe, cukier, sól, pieprz, por i szczypiorek.

czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 1,60 zł

Reklama

1 Cebule obierz, grubo poszatkuj. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dużą kostkę.

2 W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj surowe ziemniaki. Chwilę smaż razem, mieszając. Wlej 1,5 l wody, zagotuj.

3 Marchewki i pietruszkę obierz, pokrój w kosteczkę. Wrzuć do gotującej się zupy. Dodaj liście laurowe. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 40 minut. Usuń liście laurowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw na kuchence.

4 Śmietanę wymieszaj z chrzanem, a następnie rozprowadź w chochelce zupy. Dodaj do garnka z zupą. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zdejmij z ognia. Szynkę pokrój w paseczki. Opłucz kilka łodyg młodego szczypiorku i kawałek pora (zielona część). Zupę posyp szynką, ozdób porem i szczypiorkiem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.