Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Pieczarkowa zupa z ziemniakami

Składniki na 4 porcje: 40 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 duże ziemniaki, 5 szklanek bulionu warzywnego, 100 ml śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały pieprz, suszony majeranek, kilka listków bazylii albo mięty do dekoracji.

Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 190 kcal. Cena porcji: 2,25 zł

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Włóż do garnka. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 10–15 minut.

Reklama

2. W tym czasie pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby potnij w plasterki i natychmiast skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle.

Dodaj plasterki pieczarek i smaż mieszając, aż ładnie się zrumienią. Odłóż trochę grzybów do dekoracji. Pozostałe wrzuć do ziemniaków. Gotuj jeszcze 10 minut.

3. Zupę zmiksuj. Domieszaj śmietanę. Przypraw solą oraz pieprzem i ma jerankiem. Mocno podgrzej. Rozlej do kokilek. Udekoruj bazylią lub miętą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | zupa | ziemniaki

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 1 kg gotowych flaków wołowych mrożonych ● 4 marchewki ● 2 pietruszki ● cebula ● 1/2 selera ● 6–7 szklanek bulionu ● olej ● pieprz mielony, sól, liście laurowe, ziele... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.