Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Pieczarkowa zabielana

Składniki na 6 porcji: Pół opakowania mrożonej włoszczyzny, pieprz, 30 dag pieczarek, masło, sól, 1 l rosołu, liść laurowy, 1 łyżka mąki, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, natka, cukier, sok z cytryny, 10 dag makaronu świderki.

czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł

Reklama

1 Włoszczyznę włóż do garnka bez rozmrażania. Pieczarki oczyść, obierz, odetnij końcówki ogonków. Umyte i osuszone grzyby pokrój w plasterki. Przesmaż na złoty kolor na łyżce masła. Dodaj do włoszczyzny.

2 Przygotowane składniki zalej rosołem (lub bulionem z kostki). Dodaj liść laurowy i sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

3 W tym czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wsyp mąkę. Przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dodaj do zupy pieczarkowej, wymieszaj.

4 W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą. Wrzuć makaron, ugotuj do miękkości. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia.

5 Śmietanę wymieszaj z odrobiną zupy. Wlej do garnka. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Rozlej do talerzy. Posyp obficie posiekaną natką. Podawaj razem z makaronem.

Świat kobiety
Więcej na temat:sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.