Reklama
  • Czwartek, 2 marca (14:00)

    Paryska zupa cebulowa

Składniki: 800 g cebuli, 1 ząbek czosnku, 1/2 dużego pęczka tymianku, 2 łyżki oliwy, 4 łyżeczki bulionu w proszku, 250 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz, 6 kromek bagietki, 6 dag startego żółtego sera.

PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

1. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Nieco tymianku zostawić do dekoracji, resztę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej czosnek i cebulę.

Reklama

Zalać 1 litrem wody. Wsypać bulion w proszku. Doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dolać wino i wsypać tymianek. Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

2. Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem. Ułożyć na niej kromki bagietki, a te posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 8-10 minut.

Zupę rozlać do miseczek. Do każdej włożyć serową grzankę. Udekorować odłożonymi gałązkami tymianku. Od razu podawać.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego pora (zielona część), kostka bulionowa drobiowa, 30 dag zielonych ogórków, śmietana, kilka gałązek koperku, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.