Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Orientalna zupa z grzybami

Składniki: 2 cebule, 10 dag pieczarek, 1 l bulionu, 20 dag mielonej łopatki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, szczypiorek, 1/2 kapusty pekińskiej, sól, pieprz, olej, bułka tarta

6 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 130 kcal, cena 1,50 zł.

Reklama

1. Jedną cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść (nie musisz ich obierać), pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i krótko przesmaż. Dodaj pokrojone pieczarki.

2. Grzyby smaż razem z cebulą około 5 minut, a następnie zawartość patelni przełóż do garnka i zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.

3. Obierz i posiekaj drugą cebulę. Połącz ją z mięsem mielonym. Dodaj jajko oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli masa będzie rzadka, możesz wsypać łyżkę bułki tartej.

4. Powstałą masę dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem, wymieszaj z kilkoma posiekanymi łodyżkami szczypiorku.

5. Uformuj pulpety, wrzuć do bulionu. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojoną kapustę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem, udekoruj szczypiorem.

Smak orientalnych zup oraz innych dań doskonale podkreśla imbir. Najlepiej, jeśli kupisz świeże kłącze. Możesz je przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że obrany imbir pokroisz w plastry, włożysz do słoika i zalejesz osoloną wodą (pół łyżeczki na szklankę) lub wytrawną wiśniówką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.