Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Orientalna zupa fasolowa

Składniki: 2 cebule, sól, 4 ząbki czosn ku, kurkuma, 4 łodygi selera naciowego, chili, kawałek imbi ru, olej, kumin, po 40 dag czerwonej fasoli, i pomidorów z puszki, 200 ml kwaśnej śmietany, cynamon.

Reklama

1. Obrane cebule oraz czosnek drobno poszatkuj. Oczyść łodygi selera naciowego, pokrój w plasterki. Strąki chili oczyść z pestek, posiekaj drobno. Obierz kawałek korzenia imbiru (2 cm), zetrzyj na tarce. Odcedź z zalewy czerwoną fasolę.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę. Po chwili dodaj czosnek, chili i imbir. Wsyp łyżeczkę kuminu, pół łyżeczki kurkumy i szczyptę cynamonu. Smaż razem, mieszając, 2 min.

3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Wlej 800 ml wody. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj czerwoną fasolę. Jeszcze chwilę ogrzewaj. Zupę dopraw do smaku solą. Podawaj razem z gęstą kwaśną śmietaną i, np. opieczonymi na suchej patelni tortillami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 75 dag białych szparagów, 3 średnie ziemniaki, 2 małe cebule, 1 i ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego, 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30 proc., 4 jajka, olej, np. rzepakowy,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.