Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:05)

    Ogórkowa z pęczakiem

•50 dag karkówki wieprzowej •8 szkl. wody •1/2 szkl. pęczaku •4 średnie ogórki kwaszone •1 duża marchewka •1 cebula •2 duże ziemniaki •3 łyżeczki koncentratu pomidorowego •2 listki laurowe •2 ziarenka ziela angielskiego •sól, pieprz •olej do smażenia.

Reklama

1 Mięso wkładam do garnka, wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia. Usuwam pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Dodaję listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem przez godzinę. Miękką karkówkę wyjmuję, kroję na kawałeczki. Pęczak gotuję w posolonym wrzątku do miękkości.

2 Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieram. Warzywa drobno kroję. Cebulę szklę na oleju, dokładam marchewkę, smażę 3-4 minuty. Mieszam z koncentratem pomidorowym i przekładam do mięsnego wywaru. Wrzucam ziemniaki. Gotuję ok. 15 minut.

3 Ogórki ścieram. Dodaję do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Dokładam rozdrobnione mięso oraz kaszę. Przyprawiam do smaku.

Katarzyna Cukier z Domaszna

Naj
Więcej na temat:ziemniaki | cukier | z | mi | cebula | Pęczak

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 łyżki masła, 1,5 l bulionu, 30 dag serka topionego, 3 łyżki śmietany 30 proc., sól, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 dag szynki drobiowej, pieprz, 3 tosty pszen ne, gałka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.