Reklama
  • Piątek, 26 lutego (09:05)

    Ogórkowa z groszkiem

●Porcja rosołowa ●marchew ●pietruszka ●kawałek selera ●5-6 ziemniaków ●3 ząbki czosnku ●słoiczek przecieru ogórkowego ●szklanka groszku (świeżego lub mrożonego) ●grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty) ●sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek ●kostka rosołowa ●4-5 łyżek śmietany.

Reklama

Violetta Miszczak-Lesiewicz, Toporzyk

Przygotowanie: ok. 50-60 minut; pełny koszt: ok. 20-23 zł

1 Porcję rosołową opłucz, włóż do garnka i zalej ok. 4 l zimnej wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i odszumuj. Dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

2 Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru – najpierw marchew, pietruszkę i seler, chwilę pogotuj, później ziemniaki.

Gdy warzywa będą prawie miękkie, dołóż przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku i majeranek. Chwilę pogotuj i zapraw śmietaną (ew. można doprawić przyprawą do zup w płynie). Podaj z grzankami czosnkowymi.

Świat kobiety
Więcej na temat:Marche | Martina Stoessel | Miszczak | z | groszek

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcje: 2 duże brokuły, 4 ziemniaki , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu warzywnego, 150 ml śmietany 18 proc., 2 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia, 1/2 pęczka natki pietruszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.