Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Mięsne rozmaitości

Składniki: 50 dag żeberek, 2 marchewki, 20 dag selera, 1 mały por, 1 cebula, sól, liść laurowy, 20 dag makaronu, pieprz, 1 op. mrożonej zielonej fasoli 31 puszka fasolki perłowej, 30 dag kiełbasek wiedeńskich, zioła

1. Żeberka opłucz starannie pod bieżącą wodą, podziel na porcje. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki. Obierz kawałek selera, pokrój na małe kawałki. Por opłucz, poszatkuj drobno. Warzywa i mięso włóż do garnka. Dodaj obraną i poszatkowaną cebulę, liść laurowy oraz 4 ziarna pieprzu.

2. Składniki zalej 2 litrami wody. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem około 2 godziny. W osobnym naczyniu ugotuj według przepisu na opakowaniu makaron, odlej go na sicie.

Reklama

3. Zieloną fasolę lekko rozmroź, pokrój na kawałki. Ugotowane żeberka wyjmij z wywaru, przestudź. Obierz mięso z kostek. Do wywaru wrzuć fasolę. Gotuj 10 minut. Dodaj osączoną z zalewy fasolkę perłową i kiełbaski. Ogrzewaj 5-8 min. Danie dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem i mięsem z żeberek, ozdób ziołami.

4 porcje, czas ok. 170 min; porcja – 680 kcal, cena 6 zł.

Klasycznym dodatkiem do pochodzącego z kuchni niemieckiej dania są szpecle: kluseczki z mąki, jajka oraz wody, podobne w smaku do zacierek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.