Reklama
  • Wtorek, 14 marca 2017 (13:00)

    Medaliony z kurkami

Składniki na 4 porcje: 50-60 dag polędwiczki z indyka, 50 dag kurek, np. mrożonych, 2 cebulki szalotki, 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy dijon, 3/4 szkl. śmietany kremówki, 2-3 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól.

1 Polędwiczkę umyj i osusz. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Musztardę utrzyj z sosem sojowym, mieszanką posmaruj mięso, posyp je rozmarynem i obłóż plasterkami czosnku.

Reklama

Zawiń ściśle w folię aluminiową i odłóż na godzinę. Następnie przełóż mięso do brytfanki. Piecz 40 minut w 170°C, nie odwijając folii.

2 Kurki oczyść, szalotki obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, wrzuć grzyby i szalotki. Duś, mieszając, aż sos odparuje. Wlej śmietanę, oprósz solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut.

3 Mięso wyjmij z piekarnika, zdejmij folię, indyka pokrój w plastry. Włóż do sosu, mocno podgrzej.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag ryby morskiej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 1 pietruszce i marchewce, 2 ziemniaki, 2 pomidory, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, olej, mielona słodka papryka, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.