Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Marokańska zupa z kuskusem

Zdjęcie

Zupa marokańska /Smacznego
Zupa marokańska
/Smacznego

Składniki:

- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 400 g chudej wołowiny
- sól
- harissa
- litr bulionu
- 240 g marchewki
- 2 czerwone papryki
- 250 - 300 g selera naciowego
- 100 g suszonych moreli
- 50 g krojonych pomidorów
- 100 g kuskusu

 Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Dwie łyżki oleju rozgrzać i przesmażyć mięso. Pod koniec dodać cebulę i czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Lekko posolić, dodać pół łyżeczki harissy. Wlać bulion, gotować 1,5 godziny. Po godzinie dodać morele.

Reklama

Marchewkę, paprykę i selera pokroić na kawałki, dodać do zupy razem z pomidorami na 10 minut przed końcem gotowania. 100 ml wody zagotować z 1/2 łyżeczki soli i łyżeczką oleju.

Garnek zdjąć z ognia, wsypać kuskus i odstawić na dwie minuty, aby napęczniał. Kuskus podawać do zupy.

 



Smacznego

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.