Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Marchewkowa zupa

Składniki dla 4 osób: 1 kg marchewki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 litr bulionu drobiowego, 5 średnich pomarańczy, sól, pieprz, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, imbir.

1. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w plasterki, a cebulę poszatkuj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewki i smaż 2 minuty. Zalej bulionem. Gotuj 25 minut, aż marchewka będzie miękka.

Reklama

2. Pomarańcze wyszoruj starannie, sparz. Jedną obierz ze skórki i podziel na cząstki. Usuń białe błonki (tzw. albedo). Skórkę pomarańczową potnij w wąskie paseczki, gotuj minutę w niewielkiej ilości wody, odcedź.

3. Miąższ obranej pomarańczy posiekaj lub rozdrobnij palcami. Z pozostałych owoców wyciśnij sok, odrzucając gorzkie pestki.

4. Do ugotowanej zupy marchewkowej dodaj sok oraz skórkę pomarańczową. Całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj rozdrobniony miąższ pomarańczowy. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz imbiru. Ponownie zagotuj. Pestki dyni lub słonecznika zrumień bez tłuszczu, posyp zupę.

Czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 2,80 zł.

Przygotowałaś więcej marchewki? Wykorzystaj ją do zrobienia pysznych i chrupiących placków ziemniaczanych. Surową marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na tej samej tarce przygotuj ziemniaki (powinno ich być dwa razy więcej niż marchewki). Warzywa wymieszaj z jajkiem i odrobiną mąki, dopraw.

Dobra rada. Zupa nabierze bardziej orientalnego smaku, gdy zaprawisz ją mleczkiem kokosowym.

Świat kobiety
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 10 dag soczewicy, 1 puszka kukurydzy, 2 pory, 5 dag wędzonego boczku, 750 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka octu winnego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.