Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Leśna zupa grzybowa - w 105 minut

Zdjęcie

Leśna zupa grzybowa /Smacznego
Leśna zupa grzybowa
/Smacznego

Składniki:

- 1/2 kg grzybów (do wyboru pieczarki, boczniaki, leśne),
- marchewka,
- 1/4 selera,
- cebula,
- listek laurowy, sól, pieprz,
- łyżka majeranku,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1/2 szklanki kaszy perłowej,
- litr wody,
- łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Reklama

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Marchewkę i selera pokroić w julianne. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć, dodać warzywa, a następnie grzyby i dalej smażyć na złoty kolor.

Zalać wszystko wodą i dodać przyprawy. Gotować około pół godziny. Po tym czasie dodać opłukaną kaszę i gotować zupę dalsze pół godziny.

Na koniec zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki.

Przepis na 5 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut.


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 30 dag filetów białej ryby bez skóry (mintaja, dorsza lub morszczuka), 1 por, 2 marchewki, 1-2 papryczki chili, 1/2 pęczka dymki, 1 duża cytryna, 2 łyżki masła, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.