Reklama
  • Środa, 19 sierpnia 2015 (14:05)

    Lekka zupa z owocami morza

• 2–3 morskie ryby (np. dorada, filet z dorsza, filet z łososia) • 12 krewetek • 12 muli. Na bulion: • 1 ząbek czosnku • 1–2 szalotki • 1–2 marchewki • 1 łodyga selera naciowego • (opcjonalnie 1/2 bulwy kopru włoskiego) • ok. 5 cm pora • 2 łyżki oliwy z oliwek • paseczki skórki z 1/2 pomarańczy • szczypta szafranu • 2-3 ziemniaki • sól, pieprz • koperek.

Reklama

Warzywa obierz i umyj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane czosnek i cebulę, zeszklij. Zalej 3 szklankami wrzątku, dodaj pokrojony seler naciowy, koper włoski, por, skórki z pomarańczy, całe marchewki. Gotuj do miękkości pod przykryciem.

Ryby wyfiletuj, obierz ze skóry, kręgosłupy z głowami odłóż na bok. Krewetki wypłucz, obierz z pancerzyków i głów (nie wyrzucaj). Z bulionu wyłów marchewki, odłóż, a do wywaru wrzuć rybie kręgosłupy z głowami oraz pancerzyki i głowy krewetek. Gotuj kolejne 10 minut.

Filety rybne i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Bulion przecedź przez gazę, dopraw solą i pieprzem, dodaj szafran, podgrzej. Na gorący wrzuć ziemniaki i kawałki ryby, gotuj na małym ogniu tylko kilka minut. Wrzuć pokrojoną marchewkę, krewetki i wypłukane mule. Gotuj tylko ok. 3 minut, aż mule się otworzą. Podawaj z koperkiem.

• 40 minut • dla 4 osób • cena 73 zł

Show
Więcej na temat:ryby | ryby | filety | na | z | zupa

Zobacz również

  • Barszczyk  na kwaśnych jabłkach

    Składniki: 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami, 2 l wody, 3 duże kwaśne jabłka, 2 kości od schabu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.