Reklama
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:32)

    Lekka zupa z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka, 2 marchewki, 1 pęczek dymki, 5 dag suszonych grzybów shitake, 10 dag makaronu ryżowego, 1 jajko, 3-5 cm kłącza imbiru, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, sos sojowy, sos chili, olej sezamowy.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Mięso umyć, ugotować w litrze rosołu, wyjąć, pokroić w paseczki. Marchewki obrać. Dymkę oczyścić. Grzyby i makaron ryżowy namoczyć.

Warzywa i grzyby pokroić, włożyć do rosołu razem z mięsem i gotować przez 10-15 minut. Dodać namoczony makaron. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy.

Reklama

Skrobię rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do zupy i zagotować, mieszając. Jajko roztrzepać z kilkoma łyżkami wody, wlać do zupy, zamieszać, by się ścięło.

Zupę doprawić do smaku sosem sojowym, olejem sezamowym oraz sosem chili, posypać dymką.

Nasza rada

Grzyby shitake najlepiej wcześniej namoczyć, nawet przez całą noc, następnie odciąć ogonki i wyrzucić, ponieważ są bardzo twarde.

Twoje Imperium
Więcej na temat:jaja | zupa | grzyby | z

Zobacz również

  • Barszczyk  na kwaśnych jabłkach

    Składniki: 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami, 2 l wody, 3 duże kwaśne jabłka, 2 kości od schabu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.