Reklama
  • Środa, 11 grudnia 2013 (11:05)

    Kwaśnica na żeberkach

Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonej kapusty, pęczek włoszczyzny, cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag wędzonych żeberek, 2 łyżki oleju, 2 listki laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól, mielony czarny pieprz, majeranek do posypania.

Kapustę odciśnij, pokrój na kawałki. Włoszczyznę, cebulę i czosnek obierz. Cebulę i czosnek posiekaj. Pozostałe warzywa potnij na kawałki albo grubo zetrzyj.

Reklama

W garnku mocno rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając zrumień je. Dołóż żeberka pokrojone na kawałki. Zalej ok. 1 i 1/2 litra wody. Dodaj kapustę i przyprawy.

Poczekaj, aż zupa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ją 20 minut. Po tym czasie dołóż warzywa z włoszczyzny. Gotuj razem kolejne 20 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, z zupy wyjmij żeberka, usuń z nich kostki. Mięso potnij na spore kawałki, ponownie włóż je do zupy.

Gotową kwaśnicę rozlej do talerzy. Posyp posiekanym majerankiem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Michał Czekaj | KA | żeberka

Zobacz również

  • Składniki: po 1 pęczku natki i trybuli, 1 cebula, 3-4 łyżki masła, 800 ml bulionu warzywnego, 12 większych krewetek, 2 ząbki czosnku, szczypta imbiru, świeżo zmielony kolorowy pieprz, sól, sok z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.