Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Kwaśnica

Składniki: 50 dag kwaszonej kapusty, 2 łyżki oleju, pęczek włoszczyzny, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, cebula, 10 dag suszonych grzybów, sól, 1/2 kg żeberek, pieprz, 2 ząbki czosnku, 5 ziemniaków.

Grzyby zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj. Obierz włoszczyznę, zalej 3 szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wrzuć pokrojone żeberka i gotuj, aż będą miękkie.

W rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paseczki grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Reklama

Przed podaniem zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.