Reklama
  • Środa, 2 marca (14:00)

    Krupnik staropolski

Składniki na 6 porcji: 80 dag mięsa mieszanego – szponder, skrzydełka drobiowe, szyja indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 spory seler, 1 cały por, 1 cebula, 4 ziemniaki, kilka suszonych grzybków, 3/4 szkl. kaszy perłowej średniej, 1 łyżeczka majeranku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 3 ziarenka czarnego pieprzu, sól, ew. 3 łyżki śmietany do zabielenia.

1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej 2 litrami zimnej wody. Wstaw na ogień, zagotuj pod przykryciem, zmniejsz ogień. Wrzuć grzybki i przyprawy.

Reklama

2. Warzywa (oprócz cebuli)oczyść, dokładnie opłucz, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój na cząstki, podsmaż na suchej patelni, by lekko zbrązowiała. Warzywa dodaj do wywaru. Gotuj 50-60 minut na małym ogniu.

3. Kaszę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą (po ostatnim płukaniu woda ma być przeźroczysta). Kaszę wsyp do rosołu, ewentualnie posól. Gotuj, aż kasza będzie miękka.

Wyjmij mięso, pokrój na mniejsze kawałki. Ewentualnie domieszaj śmietanę.

Naj
Więcej na temat:krupnik

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg jabłek, pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. kremówki 30 proc. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.