Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Krupnik jaglany na wywarze z żeberek

Składniki na 8 porcji: 30 dag żeberek, 10 dag kaszy jaglanej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 małego selera (korzeń), 4 łodygi selera naciowego, 1 por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek koperku, 1 pęczek natki pietruszki, 2 spore ziemniaki, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, mielony czarny pieprz.

Reklama

Monika Kubacka ze Szczecina

1 Żeberka płuczę, wkładam do garnka i zalewam ok. 3 litrami zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia. Zanim wywar zagotuje się, usuwam z powierzchni pianę. Potem wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję wywar ok. 40 minut.

2 Seler naciowy, koperek, natkę, por, obraną cebulę, oraz czosnek drobno siekam. Marchewki, seler korzeniowy i pietruszkę obieram, myję i ścieram na tarce o dużych otworach. Wszystkie przygotowane wcześniej jarzyny i zioła dodaję do zupy. Gotuję ją ok. 30 minut.

Po tym czasie wsypuję kaszę i wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotuję jeszcze 15 minut. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaje razem z mięsem z żeberek.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.