Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Kremowa zupa z borowików - w godzinę

Zdjęcie

Kremowa zupa z borowików /Smacznego
Kremowa zupa z borowików
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- mrożone borowiki (ok. 30 dag),
- 2 cebule, kawałek selera korzeniowego,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 litra bulionu warzywnego (z kostki),
- 1/4 litra mleka,
- 1-2 suszone grzyby,
- 3-4 łyżki kremówki, sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Cebule i seler obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone na plasterki grzyby. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić razem pod przykryciem przez około 10 minut.

Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Kilka plasterków borowików odłożyć do dekoracji.

Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką, wymieszać i chwilę gotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym.

Wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami.

Przygotowanie: 1 godzina


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcje: 2 duże brokuły, 4 ziemniaki , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu warzywnego, 150 ml śmietany 18 proc., 2 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia, 1/2 pęczka natki pietruszki. więcej

Wasze komentarze: 2,

przeczytane przez: 3 osoby Dodaj komentarz
Werset

~Werset -

Pycha!

hm

~hm -

mniam, mniam