-
Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)
Kremowa zupa z borowików - w godzinę
Składniki na 6 porcji:
- mrożone borowiki (ok. 30 dag),
- 2 cebule, kawałek selera korzeniowego,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 litra bulionu warzywnego (z kostki),
- 1/4 litra mleka,
- 1-2 suszone grzyby,
- 3-4 łyżki kremówki, sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule i seler obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone na plasterki grzyby. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić razem pod przykryciem przez około 10 minut.
Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Kilka plasterków borowików odłożyć do dekoracji.
Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką, wymieszać i chwilę gotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym.
Wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami.
Przygotowanie: 1 godzina

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej
Wasze komentarze: 2,
przeczytane przez: 3 osoby Dodaj komentarz~Werset -
Pycha!
~hm -
mniam, mniam