Reklama
  • Czwartek, 22 października 2015 (13:05)

    Kremowa zupa rybna

Składniki na 4 porcje: 60 dag białej ryby (dorsza, soli, tilapii), 1 duży por, 5 dużych ziemniaków, 1/2 selera, 2 łyżki masła, 1 i 1/2 litra bulionu rybnego, 1 kubeczek śmietany 30 proc.,1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, listek laurowy, słodka mielona papryka

Reklama

1. Pora oczyścić, umyć, posiekać (zielone liście odrzucić). Ziemniaki i selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić warzywa i mieszając, przesmażyć na małym ogniu.

2. Dolać gorący bulion, dorzucić listek laurowy, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, do miękkości warzyw.

3. Rybę umyć, dodać do rondla, gotować ok. 10 minut. Wyjąć listek laurowy, odłożyć kilka kawałków ryby i zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, zaciągnąć śmietaną. Udekorować kawałkami ryby, papryką i natką.

Nasza rada

Zupę podawaj z ziołowymi grzankami. Kromki chleba tostowego pokrój na trójkąty, zrumień na maśle z czosnkiem, posyp siekaną natką.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:zupa rybna | zupa | Rybna

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • kilogram śliwek • kilka goździków • 3/4 szkl. cukru • płaska łyżeczka otartej skórki z cytryny • po łyżce mąki ziemniaczanej i masła • jajko • pół szkl. mleka • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.