Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Kremowa zupa porowa

Składniki: 1 duża cebula, 1 duży por lub 2 mniejsze, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu warzywnego, 2-3 kromki pieczywa tostowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma

1. Obraną cebulę pok rój w kosteczkę. Oczyść starannie, opłucz, posiekaj w cienkie krążki por. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj krążki pora. Smaż, mieszając, 3-5 minut.

2. Warzywa zalej bulionem (może być z kos tki). Gotuj zupę na średnim ogniu ok. 30 minut. Zmiksuj na krem (odłóż część krążków pora). Dopraw solą, pieprzem, gałką i kurkumą. Włóż odłożone krążki. Podawaj z grzankami z opieczonych tostów.

Reklama

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,30 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4-5 cebul , po 1/2 litra bulionu warzywnego oraz wytrawnego białego wina , 1/2 bagietki pszennej , 2-3 ząbki czosnku , kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji , sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.