Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (13:05)

    Kremowa kartoflanka

Składniki ● 5 ziemniaków ● 3-4 cebule ● 2 ząbki czosnku ● 2 łyżki masła ● 20 dag mrożonej włoszczyzny ● szklanka wytrawnego białego wina ● 6 szklanek bulionu ● ziele angielskie i liść laurowy ● 10 dag boczku ● szczypiorek ● skórka z pomarańczy ● sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

1. Obieram ziemniaki, cebulę i czosnek, kroję w kostkę. W rondlu rozgrzewam masło. Smażę cebulę z czosnkiem, dodaję ziemniaki i włoszczyznę.

Zalewam winem, duszę 3 minuty. Dodaję bulion, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję ok. 30 minut, miksuję na krem.

Reklama

2. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek kroję, rumienię. Siekam kilka łodyg szczypiorku. Krem posypuję boczkiem, szczypiorkiem i skórką z pomarańczy.

100 rad

Zobacz również

  • Esencjonalny, aromatyczny bulion to podstawa udanego risotto i kaszotto. Oto wskazówki, które ułatwią przygotowanie bulionu idealnego! Nie żałuj warzyw! Na 2 litry wody wykorzystaj 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.