Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (13:05)

    Kremowa kartoflanka

Składniki ● 5 ziemniaków ● 3-4 cebule ● 2 ząbki czosnku ● 2 łyżki masła ● 20 dag mrożonej włoszczyzny ● szklanka wytrawnego białego wina ● 6 szklanek bulionu ● ziele angielskie i liść laurowy ● 10 dag boczku ● szczypiorek ● skórka z pomarańczy ● sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

1. Obieram ziemniaki, cebulę i czosnek, kroję w kostkę. W rondlu rozgrzewam masło. Smażę cebulę z czosnkiem, dodaję ziemniaki i włoszczyznę.

Zalewam winem, duszę 3 minuty. Dodaję bulion, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję ok. 30 minut, miksuję na krem.

Reklama

2. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek kroję, rumienię. Siekam kilka łodyg szczypiorku. Krem posypuję boczkiem, szczypiorkiem i skórką z pomarańczy.

100 rad

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.